Genealogie

Geplaatst op woensdag 30 maart 2022 om 22:18 — Laatst bijgewerkt op woensdag 8 januari 2025 om 6:25

Genealogie of ‘Waor bu’j van?’

“Bij dezen doen wij u bericht van de geboorte van persoon nr 40.000 in de database van de Heemkundekring Bergh, de digitale Stamboom op Ancestry d.d. 10 november 2024 des morgens om 11:00 uur: ‘Hendrikus Theodorus Jansen’ (geb 1 augustus 1919 Beek - overl.?).
De werkgroep verwelkomt deze nieuwe persoon in onze database.
Helaas zijn beide ouders, net als de boreling zelf, in de reële wereld niet meer onder ons.
Desalniettemin een heuglijk feit, het resultaat van enige noeste arbeid der werkgroep- leden...”


Dit was een mededeling die wij onlangs konden plaatsen op de website van de Heemkundekring Bergh, onder het kopje ‘Werkgroep Genealogie’.

Velen van u hebben wellicht wel eens van het bestaan van deze Werkgroep gehoord, maar graag wil ik u iets meer vertellen over waar wij, leden van deze werkgroep, mee bezig zijn.

Zo’n 7 jaar geleden, nadat mijn man en ik een jaar daarvoor vanuit Amsterdam in Stokkum waren komen wonen, werd ik lid van de Werkgroep Genealogie van de Heemkundekring Bergh.
Sinds een jaar of twintig hield ik me al bezig met het verzamelen van gegevens en informatie over mijn eigen voorouders, zowel die van vaders- als van moederskant en zo ook over die van mijn mans voorouders.
De voorouders van mijn moeder hebben eeuwenlang in deze prachtige regio van het Land van Bergh geleefd, gewerkt en gewoond, in Stokkum, Braamt, Zeddam, Lengel en ’s-Heerenberg, waar mijn moeder is geboren in 1928. Sommigen van u weten dat ik de resultaten, de data en bevindingen van al dat onderzoeken vorig jaar in een boekwerkje heb gebundeld, zodat niet alleen ik, maar alle nazaten van deze omvangrijke stamboom daar ook kennis van konden nemen. Inmiddels heeft deze grote familie (het betreft hier de familie van Uum, Uhm, Uem en andere naamvarianten) intussen allemaal wel een exemplaar in huis.
Dat geeft meteen aan wat genealogie bedrijven kan betekenen voor velen. Hoe mooi is het te weten waar je vandaan komt, te weten wie je voorouders waren, te weten van de verschillende historische omstandigheden die hun levens kleurden en bepaalden. Maar ook: hoe fijn is het te beseffen dat er in je eigen omgeving ineens veel ‘familieleden’ blijken te wonen!! Hoe leerzaam is het te vernemen van je geschiedenis en daardoor tevens ook je eigen blik op de wereld en je bestaan mede daardoor te laten bepalen en te kunnen verrijken!
Ja, genealogie is een discipline van de geschiedkunde, die zich bezighoudt met voorouderlijk onderzoek en de afstamming van een familie. Door je eigen voorouderlijke afstamming te onderzoeken, bestudeer je tegelijk plaats en tijd in de geschiedenis en hoe de dagelijkse levenssfeer in een bepaalde periode werd beïnvloed door oorlogen, religieuze, wereldlijke en lokale machtsstructuren die binnendrongen in het dagelijks leven van onze voorouders in de verschillende eeuwen die achter ons liggen.
Het is bijvoorbeeld ook interessant en boeiend om te zien, hoe door huwelijken verschillende verbanden zijn ontstaan en bestaan tussen families. Zoals iedereen wel eens roept: ‘We zijn uiteindelijk allemaal familie van elkaar’, zo laat zich dat inderdaad met regelmaat ook zien in de, hier en daar in elkaar grijpende, stambomen, stamreeksen en stamlijnen.

Ton Meijer heeft onlangs een prachtige lezing gehouden over een ‘vondst’ uit het onderzoek naar zijn voorouders dat naar boven kwam en die het boeiende leven ontvouwde van een oudoom die eind 19e eeuw naar Mongolië vertrok om daar als geestelijke zendingswerk te gaan verrichten. Een verhaal dat een schitterende inkijk geeft in het tijdsbeeld en de ontmoeting tussen het Westen en Azië in de 19e eeuw.
Zo laat de geschiedenis zich dan af en toe zien in verhalen rond personen die via aktes en oude krantenartikelen, oude documenten, militaire registers, doopboeken, rouwregisters, bidprentjes, allerlei archieven, op ons pad komen.

Toen ik 7 jaar geleden lid werd van de HKB ontmoette ik een groep mensen die net als ik met het ‘Genealogenvirus’ besmet waren en werd ik dus al gauw lid van de Werkgroep Genealogie.
In dit werkgroepverband was men al enige tijd bezig in het stamboomsysteem en online platform Ancestry, stamboomgegevens van mensen uit het Land van Bergh, dus een ruim gebied rondom ’s-Heerenberg, in te voeren: de digitale Stamboom van Bergh. Uiteraard begon ik ook enthousiast de gegevens van mijn eigen familie die hier vandaan komt (families Hartjes en van Uum) in te voeren in dit stamboomsysteem waarin de HKB een speciaal beveiligde onlineomgeving heeft gekocht. Dat betekent, dat alleen bevoegden (medewerkers van de werkgroep) daartoe toegang hebben en de gegevens dus zo gevrijwaard kunnen blijven van invoer van onjuiste of niet geverifieerde gegevens of onterechte of onjuiste correcties en/of wijzigingen.
Intussen houd ik mij, net als mijn werkgroepcollega’s, bezig met het invoeren van stambomen, stamreeksen, parentelen, kwartierstaten en allerlei overige stamboomgegevens, die ons ter beschikking worden gesteld door mensen die de weg naar ons reeds gevonden hebben.
Wij ontvangen dan ook graag stambomen of stamboominformatie en/of andere mogelijke waardevolle bronnen zoals bidprentjes die na zolder-of huisopruimingen tevoorschijn komen. Wij nemen deze dan in beheer en zorgen voor een zorgvuldige opslag en archivering.

Omdat men in de beginperiode van het werken in Ancestry nogal wat problemen kende met het invoeren van gegevens, houden wij ons tevens bezig met het checken en controleren van reeds ingevoerde persoonsprofielen en trachten deze alle, waar mogelijk, te corrigeren en te voorzien van aktes dan wel een link naar de akte in de Openbare Archieven, het Gelders Archief of het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL).
De uiteindelijke doelstelling van onze werkgroep, waar wij met ons zevenen continue aan werken, is om van zoveel mogelijk, zo niet ALLE mensen die in het Land van Bergh woonachtig zijn, stamboomgegevens te verzamelen en in te voeren in Ancestry, zodat men op een zeker moment in de toekomst kan spreken van ‘De Stamboom van het Land van Bergh’.
Een uniek project met een unieke doelstelling. Ook een project dat een nog zeer lange toekomst voor zich ziet vanwege de enorme omvang van de nog te registreren data en de enorme taak die de werkgroep-leden daarmee voor zich zien.
Om die reden zal op korte termijn onze werkgroep uitgebreid gaan worden met een groep mensen die te kennen heeft gegeven interesse te hebben om aan dit project mee te werken. Hiermee hopen wij de hierboven genoemde unieke doelstelling sneller te kunnen bereiken.

Heeft u interesse in de geschiedenis van uw voorouders of heeft u een stamboom of stamboomgegevens in bezit en zou u die willen delen met ons zodat wij die ook kunnen invoeren in Ancestry; heeft u interesse om zèlf deel te nemen aan dit project of heeft u andere vragen op het gebied van Genealogie?
Aarzel niet en kom eens naar het Raethuys, Hofstraat 1 te ’s-Heerenberg, het mooie onderkomen van de Heemkundekring Bergh. Daar, in de Thobenzaal op de 2e verdieping (lift aanwezig), kunt u tijdens de wekelijkse inloopochtend op donderdag 10.00u-12.00u. langskomen voor een kopje koffie. Vanaf volgende maand zal daar iedere week één van onze werkgroepleden aanwezig zijn bij wie u terecht kunt voor vragen over uw onderzoek naar uw voorouderlijke geschiedenis of andere onderwerpen die met Genealogie te maken hebben.

Wij, de leden van de Werkgroep Genealogie, zijn:
Ton Meijer, Theo Erdhuizen, Irma Jansen, Erik Römer, Joris de Jonge, Edwin Zweers en ondergetekende,


Algemene pagina over Genealogie

Bijeenkomsten

Wij kunnen alle hulp gebruiken, dus voel je vrij om binnen te lopen.

De geplande bijeenkomsten op de locatie 't Raethuys te 's-Heerenberg zullen via de Agenda bekend gemaakt worden.

  • 2025
    • We streven ernaar dat er op de standaard donderdagochtenden altijd een lid van de werkgroep aanwezig zal zijn

Tekst: Els Kiewik

Deel deze pagina