Constantijn, de stamvader van het geslacht Van den Bergh

De Armeense ridder Constantinus de Monte (c. 1075-II42) die tijdens de eerste Kruistocht met de Kruisridders tegen de Seldsjoeken heeft gevochten in het Heilig Land en die met zijn wapenbroeder Godschalk naar Malgarten bij Osnabrück komt, treedt in dienst van de bisschop van Utrecht en bouwt zich een vierkante tufstenen donjon of woontoren op de ruïnes van de burcht Uplade, waar Adela de dochter van graafWichman van Hameland ooit woonde. Hij noemt zijn burcht 'Montferrand' naar de gelijknamige Kruisriddersburcht Montferrand in Syrië. Deze naam is verbasterd tot ons Montferland.

Bij opgravingen onder leiding van professor Renaud in 1960 worden op Montferland fundamenten blootgelegd van een grote vierkante tufstenen donjon van het type zoals dat in het nabije Oosten voorkomt.

Ook het wapen van de heren van Bergh roept herinneringen op aan de Kruistochten. In 1427 verpandt de hertog van Gelre aan Bergh 'de Monferander berge' en al wat erbij behoort. Sindsdien blijft Montferland Berghs tot op de dag van vandaag. De uit de gemeenten Bergh en Didam nieuw te vormen gemeente krijgt gelukkig een historische naam:

Montferland.

Deel deze pagina