Terugkijken naar 80 jaar bevrijding: 2 april 2025 in dorpshuis Braamt
Geplaatst op maandag 14 april 2025 om 18:49
Mitch, een eindje in de twintig komt binnen met tot vazen omgewerkte granaathulzen. Stonden bij mijn oma op de schoorsteenmantel. Komen waarschijnlijk van de Sheridan tank die in Wijnbergen staat. Het idee van de geschiedenis avonden van de veldwerkgroep Braamt in notendop: geen passief publiek maar een actieve wisselwerking tussen voorbereiders en bezoekers van de avond. Behalve Mitch en zijn vader lopen nog tientallen anderen de zaal binnen waar ze ontvangen worden met koffie en cake. Sommigen bekijken eerst het paneel met foto’s en verhaaltjes over de oorlog en bevrijding in Braamt. Het vers gemaakte paneel van een kerkbank uit de kerk van Braamt ruikt nog naar wierook.
Herman Jansen van de werkgroep houdt een korte inleiding over de route van de Geallieerde troepen tot ze tachtig jaar en één dag geleden in één grote kolonne over de Zeddamseweg rijden.
Daarna draagt Willy Kets voor uit het dagboek van haar man Henk, die zijn herinneringen aan de oorlog jaren geleden heeft opgeschreven. Tussendoor komen mensen uit de zaal aan bod met hun eigen ervaringen of verhalen van hun ouders. Mevrouw Tempel-Jansen heeft een glas heldere herinnering aan een vliegtuig dat bommen gooit en haar vader die aan het ploegen is: Moeder, moeder, ze schieten vader dood. Willy eindigt met het vliegende fort dat Henk vanuit het kelderraam ziet aankomen en waar twee mensen boven Braamt uit springen.
Na de pauze gaat Pieter Polman verder met dit vliegtuig en zijn bemanning. De Amerikaanse bommenwerper stort uiteindelijk neer bij Oud Zevenaar. Alle bemanningsleden hebben het overleefd. De vader van Pieter heeft het verhaal over dit neergestorte vliegtuig zo vaak van zijn vader gehoord dat hij op een gegeven moment begin jaren tachtig uit is gaan zoeken hoe het met de bemanning is afgelopen. Pieter herinnert zich de zondagen in zijn jeugd met het zoeken naar brokstukken van deze bommenwerper, de euforie bij het eerste telefoontje uit de VS. Na de dood van zijn vader heeft Pieter de zoektocht voortgezet. De kroon op hun werk is de onthulling van een bord op de plek waar het vliegtuig is neergestort op 4 Mei aanstaande. De aandacht van Pieters familie voor de geschiedenis van dit vliegtuig en zijn bemanning heeft op zijn beurt deze vliegeniers goed gedaan voor de verwerking van hun oorlogsverleden.
Veldwerkgroep Braamt