Terugblik lezing HKB café Werkgroep Genealogie 16 april 2024 “Van Zeddam naar Binnen‐Mongolië, China“

Geplaatst op maandag 7 oktober 2024 om 18:09

Op dinsdag 24 april organiseerde de werkgroep Genealogie van onze Heemkunde Kring Bergh het zg. HKB‐café. Als onderwerp voor deze bijeenkomst werd gekozen voor een uitvoerige beschrijving van het leven van pater Willem Meijer, geboren op het Montferland te Zeddam in 1838.

Lid van de werkgroep Ton Meijer stuitte gedurende zijn speurtocht naar zijn voorouders op een simpele verwijzing in een akte van de Burgerlijke stand naar de plaats waar zijn oudoom was overleden en begraven nl Sung Shu Shuitze in China, tegenwoordig SHYI‐stad genaamd. Reden genoeg voor hem om verder onderzoek te verrichten naar de wederwaardigheden van dit lid van de familie Meijer.
Dit resulteerde, na uitvoerig onderzoek in allerlei archieven waaronder die van de Universiteit van Leuven die ook daadwerkelijk bezocht werd, het Gelders Archief en het archief van de Congregatie der Scheutisten in België in een boekwerk over Willem in eigen beheer uitgegeven, een website, deze lezing in april 2024 en een fraai artikel in het lijfblad van het HKB, Old Ni‐js .

Op de goed bezochte avond werd aan de hand van een presentatie, gegeven door Ton, duidelijk dat Genealogie, het zoeken naar gegevens over voorouders en het invullen van de familiestamboom, meer is dan alleen maar het opsommen van getallen zoals geboorte en overlijdensdatum. Niet alleen werd de levensloop van pater Willem in China aan de hand van vele foto’s, artikelen en brieven beschreven, ook werd alles geplaatst in het historisch perspectief, de tijdsspanne waarin deze Willem Meijer in het verre China leefde. Enkele opvallende zaken waren toch wel de belevenissen van Willem gedurende een langdurige belegering van zijn missiepost, genaamd OLV ter Pijnbomen, door opstandelingen rond 1900. Met name zijn beschrijvingen van dit alles in brieven aan familie te Zeddam geven een goede indruk van de ontberingen die de priesters moesten ondergaan zoals ziekten, hongersnood, zware winterse omstandigheden en oorlogsgeweld. Dat deze lezing in de smaak viel bij de bezoekers bleek na afloop gedurende het gezellige samenzijn waar menige vervolgvraag nog werd gesteld en beantwoord.

Noot:


Tekst: Ton Meijer en Genealogie

Deel deze pagina